Oceanul planetar se încălzeşte în ritm accelerat – studiu

Descoperirile, publicate în revista americană Science, dovedesc că rapoartele care sugerau o aşa-numită pauză în încălzirea globală în ultimii ani au fost eronate.

Tehnologia recentă utilizată a demonstrat că nu a existat o astfel de pauză, fapt care a ridicat noi semne de întrebare şi îngrijorări legat de ritmul în care se schimbă climatul şi efectele asupra oceanelor.

„Încălzirea oceanelor este un indicator foarte important al schimbărilor climatice şi avem dovezi solide că se încălzesc mai rapid decât credeam”, a spus coautorul studiului Zeke Hausfather, absolvent al Universităţii Berkeley. 

Aproximativ 93% din căldura în exces – ţinută în jurul Pământului de gazele cu efect de seră care sunt produse de arderea combustibililor fosili – se acumulează în Oceanul planetar.

Cel mai recent raport se bazează pe patru studii, publicate între 2014 şi 2017.

Un factor cheie în cifrele mult mai precise de acum l-a reprezentat flota de monitorizare a oceanelor Argo, care cuprinde aproximativ 4.000 de roboţi care „plutesc în derivă, scufunzându-se la 2.000 de metri şi măsurând temperatura la fiecare câteva zile, PH-ul, salinitatea şi alte elemente”.

Noua analiză arată că încălzirea oceanelor este în ritm cu măsurătorile creşterii temperaturii aerului.

Dacă nu va fi făcut nimic în sensul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, „temperatura oceanelor până la adâncimea de 2.000 de metri va creşte cu 0,78 de grade Celsius până la finalul secolului”.

Astfel, nivelul mării va creşte cu 30 de centimetri, fără a pune la socoteală topirea gheţarilor şi a banchizelor.

„Având în vedere că 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat la suprafaţă, cu siguranţă va fi cel mai cald an în ceea ce priveşte oceanele, aşa cum au fost 2017 şi 2016”, a mai spus Hausfather. „Semnalul de încălzire globală este mai uşor de detectat dacă se schimbă în oceane decât la suprafaţă”.

Sursa http://news.ro

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email Marketing

[RO]Pentru ori ce nelamurire legata de postarile din site si pentru ori ce inconvenient care duce la inchiderea siteului va rugam sa ne contactati la adresa de mail : kenter_kenter@yahoo.com .
Toate postarile de pe site sunt sugerate de membrii comunitatii JoinGame.Ro si daca considerati ca nu respecta dreptul de autor va rugam contactatine ca sa le putem sterge.Va multumim , echipa JoinGame.Ro

[EN]For any queries about site posts and for any inconvenience that may lead to the site being closed, please contact us at kenter_kenter@yahoo.com.
All postings on the site are suggested by members of the JoinGame.Ro community and if you think they do not respect the copyright, please contact them so we can delete them. Thank you, the JoinGame.Ro team