7 mituri și legende urbane în care toată lumea crede

Ni le spun părinții, le auzim la școală sau sunt popularizate de mass-media. Le luăm de bune și credem în ele, fără a cerceta. Deși au fost infirmate de știință, sunt atât de răspândite, încât ajung să fie luate drept adevăruri absolute. Îți prezentăm șapte astfel de mituri și legende urbane care nu au nicio bază reală.

1. Legende urbane – Trăsnetul nu lovește de două ori în același loc

Mituri-si-legende-Fulger.jpg.04d20d4d2973262ede83cac1d1fad71d.jpg

De fapt, trăsnetul poate lovi în același loc nu doar de două, ci chiar de mai multe ori. Locul în care se produce furtuna nu influențează în niciun fel încărcarea electrică din atmosferă.

Așadar, dacă furtuna stă în aceeași zonă suficient timp, trăsnetul poate lovi de două ori în același loc. Asta s-a întâmplat pe 14 iunie 2005, când turnul televiziunii WVAH din Saint Albans, Virginia (SUA), a fost lovit de trăsnet de 50 de ori.

De asemenea, pe 30 iunie 2014, cei mai mari zgârie-nori din orașul american Chicago au fost loviți de trăsnet de 17 ori.

2. Legende urbane – Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine

Mituri-si-legende-Cameleon.jpg.e9a2c3fec3eed2d69639348f3a8d6b2c.jpg

Această afirmație se numără și ea printre cele mai răspândite legende urbane. De fapt, cameleonii nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine, ci pentru a-și controla temperatura corpului și pentru a comunica mai bine cu semenii lor.

Schimbarea culorii este determinată de modificările fizice, fiziologice și emoționale prin care trece animalul. Un alt factor care influențează culoarea cameleonului sunt stimulii pe care-i primește din mediul înconjurător, precum lumina și temperatura.

3. Legende urbane – Limba este împărțită în zone dedicate fiecărui gust

Mituri-si-legende-Limba.jpg.9dd935c5f34693562388d9ff1f618cbb.jpg

Deși multă lume o crede, această afirmație este falsă. Orice zonă a limbii poate percepe fiecare dintre cele patru gusturi – dulce, acru, amar și sărat.

Cercetările au dezvăluit că limba conține 50-100 de receptori pentru fiecare gust, distribuiți arbitrar pe întreaga ei suprafață.

E adevărat că anumite zone sunt mai sensibile la anumite gusturi decât altele, însă limba nu este împărțită ca o hartă, așa cum ni s-a spus în copilărie.

4. Legende urbane – Oamenii își folosesc cu preponderență una dintre emisferele cerebrale

Mituri-si-legende-Creier-emisfere.jpg.c1cd33e61cc65ce7a90cd067fd57725e.jpg

Pe Internet circulă numeroase teste menite să-ți dezvăluie dacă-ți folosești cu preponderență emisfera dreaptă sau emisfera stângă a creierului. Deși sunt distractive, rezultatele acestor teste sunt doar legende urbane.

Creierul uman nu are o emisferă dominantă. Cele două părți ale creierului umanfuncționează simultan, întotdeauna.

Ideea că emisfera stângă este răspunzătoare pentru logică, iar cea dreaptă pentru creativitate este total falsă. Răspândirea acestei idei a fost cauzată în primul rând de faptul că funcțiile creierului au fost caracterizate greșit în urma primelor experimente pe această temă.

Ultimele cercetări arată că oamenii nu au o emisferă cerebrală dominantă. Dimpotrivă, atunci când facem ceva, se activează diverse zone din ambele emisfere ale creierului.

5. Legende urbane – Taurii urăsc roșul

Mituri-si-legende-Toreador.jpg.0353a2dee299e51b6ef0bb325a2383a3.jpg

Deși toreadorii folosesc de obicei cape de culoare roșie pentru a-i provoca pe tauri în timpul coridei, culoarea nu are nicio influență asupra stării animalului. Taurii nu se enervează atunci când văd roșu în fața ochilor.

Animalele se înfurie și se agită deoarece toreadorii reprezintă o amenințare. Studiile au demonstrat că taurii tind să atace orice ființă sau lucru care se mișcă repede și dezordonat.

6. Legende urbane – Oamenii au 5 simțuri

Mituri-si-legende-Simturi.jpg.877b8dc1b47c9bcb791d0ddacd3b8f6e.jpg

Încă din copilărie, ni se spune că oamenii au cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Acest lucru este cât se poate de fals. Deși nu s-au pus de acord cu privire la numărul lor, oamenii de știință afirmă că oamenii au până la 21 de simțuri.

Câteva dintre cele mai puțin cunoscute sunt nocicepția (sensibilitatea la durerea fizică), percepția asupra timpului, simțul echilibrului sau propriocepția (simțul care ne ajută să ne poziționăm în spațiu, să ne simțim poziția corpului și să ne mișcăm armonios).

Deși aceste simțuri sunt catalogate drept secundare, ele sunt la fel de importante ca cele cinci simțuri de bază. De exemplu, datorită propriocepției, persoanele nevăzătoare se pot hrăni singure pentru că simt unde le este localizată gura în raport cu mâinile.

7. Legende urbane – Folosim doar 10% din capacitatea creierului

Mituri-si-legende-Creier.jpg.cdc199378d33f1e736777083f48d6d22.jpg

Creierul uman este un organ extrem de complex și nu e de mirare că face obiectul multor legende urbane. Ideea larg răspândită că oamenii își folosesc doar 10% din creier este falsă.

Acest mit a fost promovat la sfârșitul secolului al XIX-lea în diverse broșuri și reclame, care le promiteau clienților șansa de a-și activa părțile nefolosite ale creierului (bineînțeles, contra unei sume de bani).

Ulterior, fizicianul Albert Einstein a fost unul dintre cei care au contribuit la propagarea mitului. Progresul științific a desființat, însă, această concepție.

Folosind aparate de rezonanță magnetică, cercetătorii au arătat că oamenii folosesc mai mult de 10% din creier chiar și în timpul activităților normale. De asemenea, în decursul a 24 de ore, aproape toate zonele creierului sunt activate pe rând.

Please follow and like us:
1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email Marketing

[RO]Pentru ori ce nelamurire legata de postarile din site si pentru ori ce inconvenient care duce la inchiderea siteului va rugam sa ne contactati la adresa de mail : kenter_kenter@yahoo.com .
Toate postarile de pe site sunt sugerate de membrii comunitatii JoinGame.Ro si daca considerati ca nu respecta dreptul de autor va rugam contactatine ca sa le putem sterge.Va multumim , echipa JoinGame.Ro

[EN]For any queries about site posts and for any inconvenience that may lead to the site being closed, please contact us at kenter_kenter@yahoo.com.
All postings on the site are suggested by members of the JoinGame.Ro community and if you think they do not respect the copyright, please contact them so we can delete them. Thank you, the JoinGame.Ro team