Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar .

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii.

Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vremea bunicii fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice.

Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.

Ingrediente:
500 g carne de viţel,

500 g ceafă de porc,

150 ml lapte,

350 g miez de pâine albă,

2 cepe mari

mărar,

pătrunjel, 4 ouă,

300 g unt,

1 cartof,

200 g pesmet (la ţară se pune mălai), piper, sare

Mod preparare:
Se toacă carnea.

Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce.

Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.

Se rade cartoful pe răzătoarea mică.Se bat ouăle.

Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.

Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).

Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil.

Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Pofta buna!

Sursa – Dinromania.Info

 

 

Sursa Poto – MangoNews | Mango

Please follow and like us:
2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Email Marketing

[RO]Pentru ori ce nelamurire legata de postarile din site si pentru ori ce inconvenient care duce la inchiderea siteului va rugam sa ne contactati la adresa de mail : kenter_kenter@yahoo.com .
Toate postarile de pe site sunt sugerate de membrii comunitatii JoinGame.Ro si daca considerati ca nu respecta dreptul de autor va rugam contactatine ca sa le putem sterge.Va multumim , echipa JoinGame.Ro

[EN]For any queries about site posts and for any inconvenience that may lead to the site being closed, please contact us at kenter_kenter@yahoo.com.
All postings on the site are suggested by members of the JoinGame.Ro community and if you think they do not respect the copyright, please contact them so we can delete them. Thank you, the JoinGame.Ro team